• Imprimeix

Aureli Maria Escarré i Jané

50 anys de la mort de l’abat Aureli Maria Escarré i Jané

Aureli Maria Escarré i Jané

Fotografia d'Aureli Maria Escarré i Jané. Font: Fundació Monestir de Montserrat.

Aureli Maria Escarré i Jané va néixer a l'Arboç (Baix Penedès) l’any 1908. S’ordenà monjo benedictí i fou nomenat abat de Montserrat l’any 1946. Sota la seva empenta, el monestir inicià un període de renovació, del qual destaquen les obres de reconstrucció i ampliació que es van emprendre.
També durant el seu prelat, es va donar molta importància a la cultura, organitzant-se col·loquis de tarannà divers, o es donà suport a publicacions com ara Serra d’Or.
Amb el pas del temps, l’abat Escarré evolucionà cap a una postura cada cop més crítica envers el govern, en la qual defensava la democràcia, la llibertat de premsa i la llengua i la cultura catalanes. Aquest fou el posicionament de les declaracions que va fer al diari francès Le Monde, publicades el 14 de novembre de 1963, i que van generar un profund malestar en les autoritats franquistes. Com a conseqüència, es va veure obligat a abandonar Catalunya, i es va establir al monestir de Viboldone (Milà, Itàlia). Poc després, també va haver de renunciar al títol d'abat de Montserrat. Però aquestes sancions, lluny de silenciar-lo, el van convertir en tot un símbol per a aquells que, creients o no, defensaven la recuperació dels principis democràtics i la llibertat d’expressió.
L’abat Escarré retornà a Barcelona greument malalt i fou enterrat al Monestir de Montserrat l’any 1968.

Data d'actualització:  26.01.2018