• Imprimeix

Clara Campoamor Rodríguez

130 anys del naixement de Clara Campoamor Rodríguez, advocada, escriptora i política

clara_campoamor

Fotografia de Clara Campoamor publicada el 1931 il·lustrant un article sobre la dona davant la república.

L’advocada Clara Campoamor va néixer a Madrid l’any 1888. Militant del Partit Republicà Radical, l’any 1931 fou elegida per ocupar un escó al Congrés dels Diputats. La seva activitat parlamentària va anar lligada a l'elaboració i defensa de la Llei del divorci i, sobretot, a la defensa del dret de vot de les dones.
En aquells moments, la major part dels partits polítics s’oposaven al sufragi universal femení, des de la dreta més conservadora fins a alguns partits d’esquerra, preocupats pel caràcter conservador que creien que podia tenir el vot de les dones i les conseqüències que podien derivar-se en el futur de la República.
Campoamor, en un històric enfrontament amb la diputada del Partit Republicà Radical Socialista Victòria Kent, realitzà una magnífica defensa de la proposta, tot i no comptar amb el suport del seu propi partit. El 31 d'octubre de 1931 s’aprovava, amb el vot favorable del Partit Socialista Obrer Espanyol, Esquerra Republicana de Catalunya i alguns sectors de la dreta, la igualtat de drets electorals de l'home i de la dona a l’Estat espanyol, recollida en l’article 36 de la Constitució republicana d'aquell mateix any.
Així, doncs, a les Eleccions Generals de 1933 les dones van poder exercir el seu dret de vot. Clara Campoamor no va renovar el seu escó al Congrés dels Diputats. Inicià aleshores una intensa producció escrita, publicant El derecho de la mujer en España (1936), Mi pecado mortal, El voto femenino y yo, La situación jurídica de la mujer espanyola (1938) i La revolución española vista por una republicana.
Amb l’esclat de la Guerra Civil, es va veure obligada a exiliar-se a Buenos Aires. Més tard, s’instal·là a Lausana (Suïssa), on va morir l’any 1972.
Figura destacada en la història de la democràcia, la seva contribució a l’assoliment de la igualtat entre dones i homes l’han fet mereixedora del reconeixement social i nombroses escoles i instituts públics, jardins, places i carrers d’arreu porten el seu nom.

Per saber-ne més:

Universitat de València
Data d'actualització:  26.01.2018