550 anys de la mort de Joanot Martorell, escriptor medieval valencià

Tirant lo Blanc

Portada del llibre Tirant lo Blanc. Font: Arxiu Aisa. Drets d'autor: Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Fou un cavaller de la petita noblesa valenciana. Tradicionalment s'havia situat el seu lloc de naixement a Gandia pel lligam familiar a aquesta cort ducal, però estudis recents apunten a que va néixer a València. Es desconeix la data exacta del seu naixement, segons Martí de Riquer, se situaria entre 1413 i 1414.

La primera referència documental de Joanot Martorell el situa a la batalla naval de Ponça (1433), com a cavaller de la companyia reial d'Alfons el Magnànim, al costat del seu pare i el seu germà.
Al llarg de la seva vida, Joanot Martorell va tenir nombrosos enfrontaments amb altres nobles, com a conseqüència del seu caràcter impulsiu i bel·licós, i que desemboquen en diversos processos judicials i, fins i tot, en diversos empresonaments durant la dècada de 1440 a 1450.

També va haver d’encarar plets familiars, com el que l'enfrontà al poeta Ausiàs March el 1438 per incompliment del contracte matrimonial amb la seva germana Isabel. Aquests assumptes li generaren, a més, grans despeses econòmiques i la progressiva pèrdua del patrimoni familiar.

Arruïnat, Joanot va vendre les seves propietats i va buscar la protecció del rei Alfons el Magnànim, establert a Nàpols, que li atorgà el càrrec de cambrer reial. A partir de 1458, seguirà al servei del príncep Carles de Viana a Sicília.

Personatge aventurer, Martorell va viatjar a Anglaterra l’any 1438, també estan documentades les seves estades a Barcelona el 1442 i el 1450, i a Portugal, on es va relacionar amb l'infant Ferran de Portugal, a qui va dedicar Tirant lo Blanc.

Aquesta novel·la cavalleresca, de més de 880 pàgines, ens narra la història del cavaller Tirant. És una obra complexa, innovadora estilísticament i diferent a les obres coetànies d’aquest gènere. Qualificada com una obra mestra de la literatura medieval, el mateix Cervantes la considerava el millor llibre del món pel seu estil.

Cap al 1464, Martorell empenyorà el manuscrit a Martí Joan de Galba per una quantitat de diners. Oblidada durant més de dues dècades, finalment Galba decidí publicar l'obra, l'any 1490.

La mort de l'escriptor i cavaller sembla que va succeir l'any 1468.

Data d'actualització:  26.01.2018