• Imprimeix

Palau de Maricel (Sitges)

Cent anys de la finalització de les obres del Palau Maricel de Sitges

Palau Maricel de Sitges

Vista de la terrassa amb teulada aiguavés del Palau Maricel de Sitges.

El Palau de Maricel de Sitges és un dels edificis més singulars de la població costanera de Sitges, i va rebre aquest nom per la seva privilegiada situació davant del mar.
Construït entre 1910 i 1918 per Miquel Utrillo, fou un encàrrec del milionari i col·leccionista d’art Charles Deering per acollir la seva residència privada i les seves col·leccions de brodats, tapissos, ferro forjat, vidre, mobiliari i pintura.
Utrillo va dirigir les obres combinant els seus coneixements d’enginyeria amb la seva visió d’artista. El resultat convertí l’antic hospital i convent de monges en un edifici que conjugava els ideals dels artistes noucentistes, que n’elogiaren el resultat.
Cadascuna de les sales que configuren el Palau tenen una decoració singular, que es reflecteix en el seu nom: el Saló d’Or, el Saló Blau, la Sala Capella i la Sala Vaixells. També són destacables les terrasses i el claustre, amb les seves magnífiques vistes. Utrillo completà el conjunt amb la torre de Sant Miquel, aixecada el 1914, i l’escultura gòtica de Sant Miquel, ubicada a la façana. Un any més tard, es decorava el rebedor de la planta baixa, amb les pintures murals de Josep M. Sert.
Aquesta etapa d’esplendor de Maricel va concloure sobtadament el 1921, quan Deering abandonà l’edifici, a causa de les seves desavinences amb Utrillo. El complex arquitectònic va passar per diferents propietaris i usos, que alteraren la seva primigènia concepció arquitectònica.
Actualment, el Palau de Maricel forma part del conjunt de Maricel, amb el Museu de Maricel, Can Rocamora, la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol i l’Arxiu Històric de Sitges.

Data d'actualització:  19.12.2017