• Imprimeix

Francesc d'Assís Vidal i Barraquer

Cent cinquanta anys del naixement de Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, teòleg, cardenal i arquebisbe de Tarragona

Francesc d'Assís Vidal i Barraquer

Fotografia del cardenal Vidal i Barraquer publicada a L'Illustration, febrer de 1939. Autor: Thomon

Va néixer el 3 d'octubre de 1868 a Cambrils (Baix Camp). Estudià Dret a la Universitat de Barcelona. Poc després, ingressà al seminari de Barcelona i continuà els seus estudis a la Universitat Pontifícia de Tarragona. S'ordenà sacerdot l'any 1899. Ocupà diferents responsabilitats fins a ser nomenat arquebisbe de Tarragona l'any 1919 i cardenal el 1921.
Al llarg de la seva trajectòria defensà la independència de l'Església. Durant la Dictadura de Primo de Rivera defensà la separació de l'Església i l'Estat i va mantenir el català com a llengua de predicació i catequesi.
Amb l'esclat de la Guerra Civil fou perseguit i es refugià al Monestir de Poblet, on fou detingut i empresonat. Gràcies a la intervenció de Ventura Gassol, va poder marxar a l'exili. Tot i això, d'acord amb les seves conviccions, el juliol de 1937 es negà a signar la carta de l'episcopat espanyol de suport a Franco, fet que el convertí en enemic del règim i li impedí retornar a Espanya.
S’instal·là a la cartoixa de Farneta (Lucca, Itàlia) i, més tard, a Friburg (Suïssa). Va continuar exercint com a arquebisbe de Tarragona en l'exili; atès que, tot i les pressions del règim franquista, el Vaticà es va negar a rellevar-lo. Morí l'any 1943 a Suïssa. Fou la seva voluntat ser enterrat a la catedral de Tarragona, però no va poder fer-se realitat fins al 1978.

Data d'actualització:  04.05.2018