• Imprimeix

Àngels Garriga i Martín

50 anys de la mort de Maria Àngels Garriga i Martín, mestra i escriptora de llibres per a infants

Coberta del llibre Beceroles

Coberta del primer llibre per aprendre a llegir en català, obra d'Àngels Garriga (1965)

Maria Àngels Garriga i Martín va néixer l’any 1898 a Sant Vicenç de Calders (Tarragona). L’any 1920 inicià els seus estudis, a l’Escola Normal de la Mancomunitat de Catalunya amb mestres com P. Vila, P. Fabra, C. Riba o A. Galí. Exercí de mestra al Grup Escolar Baixeras i al Grup Escolar Pere Vila. També va ser mestra de Pràctiques a l’Escola Normal de la Generalitat. L’any 1936 va haver de deixar l’escola per les seves creences religioses, treballant durant un temps d’oficinista a Generalitat de Catalunya. L’any 1939, un cop acabada la Guerra Civil, novament va haver de renunciar al seu lloc de treball al Grup Escolar Pere Vila i s’incorporà a l'"Escuela Unitaria de Niñas" fins al 1945 quan, a causa dels seus problemes de salut, es va veure obligada a jubilar-se.

L’any 1946 es traslladà a Cal Mata, la casa pairal del seu marit, Josep Mata i Virgili, situada a Saifores (Banyeres del Penedès), acompanyada per la seva filla Marta Mata que, amb el temps, esdevindrà una destacada impulsora de l’escola catalana, pública i laica.

Allí Àngels Garriga continuà amb la seva tasca pedagògica, col·laborant amb la revista Cavall Fort i amb les editorials Nova Terra i La Galera. També realitzà adaptacions literàries, com ara Com explicar contes, de Sara Cone Bryant, o la versió teatral d’El gat amb botes, de Charles Perrault, entre d’altres. Pel que fa a la seva producció de textos escolars, s’inicià amb Ardilla. Método de lectura 1 i 2, (1964). Però més notable fou la publicació de Beceroles, comencem a llegir 1 (1965), el primer llibre d'aprenentatge de lectura en català publicat després de la Guerra Civil; seguit d’Estels, comencem a llegir 2 (1967), llibre de lectura que recull la seva experiència com a mestra.  

Amb la fundació de l'Escola de Mestres Rosa Sensat el setembre de 1965, Àngels Garriga i la seva filla Marta, una de les fundadores, retornen a Barcelona. Dos anys més tard, Àngels Garriga moria al nou local de l’Associació.

L’any 1984 es crea la Fundació Àngels Garriga de Mata, amb seu a la masia de Cal Mata que havia estat el seu domicili. Actualment i sota el nom de Fundació Marta Mata, aquesta entitat es dedica a l’organització de colònies i activitats extraescolars per a infants. També es programen cursos per al professorat, disposa d’una biblioteca especialitzada i edita publicacions relacionades amb la didàctica i la pedagogia.

Data d'actualització:  01.03.2017