• Imprimeix

Jaume Carner i Romeu

150 anys del naixement de Jaume Carner i Romeu, advocat i polític

Jaume Carner i Romeu

Retrat de Jaume Carner i Romeu. Ramon Casas (1900). Font: Museu Prat de la Riba, Castellterçol

Jaume Carner i Romeu va néixer al Vendrell (Baix Penedès) el 22 de febrer de 1867. Doctor en Dret, exercí al bufet de Francesc Rius i Taulet. Ocupà la vicepresidència del Centre Nacional Català, que l’any 1901 esdevindria un dels fundadors de la Lliga Regionalista. Fou regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre 1901 i 1904.

Republicà d’esquerra, Carner abandonà la Lliga per fundar el Centre Nacionalista Republicà i el diari El Poble Català, on publicarà amb certa regularitat. També participà en Solidaritat Catalana, amb la qual fou elegit diputat pel Vendrell.  L’any 1910 funda un nou partit, la Unió Federal Nacionalista Republicana, que, quatre anys més tard, farà coalició amb el Partit Republicà Radical d’Alejandro Lerroux. Després de la derrota davant la Lliga en les eleccions de 1916, abandonà el partit i s’allunyà de la política, mantenint només la seva acta de diputat pel Vendrell. Durant més d’una dècada, tornarà a exercir l’advocacia i a dirigir els negocis familiars.

Amb la proclamació de la Segona República, el 1931 va tornar a la vida política, com a diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya. Va formar part de la comissió que redactà el projecte d’Autonomia de Catalunya, presentat a les Corts Constituents pel govern de la Generalitat de Catalunya. Designat ministre de Finances pel govern d’Azaña, proposà el primer pressupost de la República. L’any 1933 abandonà el Ministeri per motius de salut. Va morir a Barcelona el 27 de setembre de 1934.

Data d'actualització:  03.01.2017