• Imprimeix

Pep Ventura i Casas

200 anys del naixement de Josep Maria Ventura i Casas, Pep Ventura, músic

cartell

Programa de festes en homenatge a Pep Ventura (1927). Font: Biblioteca Fages de Climent, Figueres.

Josep Maria Ventura i Casas, “Pep Ventura”, va néixer a Alcalà la Real (Jaén) l’any 1817, tot i que va viure pràcticament tota la seva vida a Figueres (Alt Empordà).

Com a músic, fou un notable instrumentista de la flauta, el flabiol i, sobretot, de la tenora. Cal destacar que augmentà el nombre de compassos de la sardana (aleshores 96) per ampliar la seva durada. El resultat foren les anomenades sardanes llargues, que tingueren gran èxit i foren molt populars en els balls de festa major de l’època. També transformà la cobla, inicialment de 4 instruments, per anar incorporant-ne d’altres,  fins a configurar el conjunt d’instruments de fusta i metall amb un baix de corda que ha perdurat pràcticament fins avui en dia.

Com a compositor, va ser molt prolífic, va escriure més de 300 sardanes llargues, a més de sardanes curtes i composicions corals. Entre les més conegudes es troben Per tu ploro, La Anyoransa o La Matinada de l’Empordà. El seu fons documental personal es conserva a l’arxiu de l’Orfeó Català.

Va morir a Figueres l’any 1875. La seva tomba forma part del Panteó de Figuerencs Il·lustres, al cementiri de Figueres.

Data d'actualització:  27.06.2017