• Imprimeix

Enric Prat de la Riba i Sarrà

100 anys de la mort d’Enric Prat de la Riba i Sarrà, advocat i periodista

Prat de la Riba

Retrat d'Enric Prat de la Riba com a President de la Diputació de Barcelona. Josep Gallés i Malats (1863-1920). Font: Museu Prat de la Riba. Castellterçol

Advocat i periodista, es formà a Barcelona i Madrid, on col·laborà en la Revista Jurídica de Catalunya. L’any 1891 fou elegit secretari de la junta de la Unió Catalanista i intervingué en la preparació de l’assemblea, convocada per la Unió Catalanista, que aprovà l’històric document de les Bases de Manresa. També, des del 1895, participà en l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Barcelona.

Com a periodista, col·laborà a La Renaixença, Les Quatre Barres de Vilafranca del Penedès i La Veu de Catalunya de Barcelona.

De tarannà conservador, la seva tasca política té com a eix central el nacionalisme català, que exposà en conferències, articles periodístics i, principalment, en el (seu) llibre La nacionalitat catalana (1906), obra emblemàtica del seu discurs teòric sobre el nacionalisme. Prat de la Riba definia la nacionalitat com la determinació unitària d’un grup de persones que parlen la mateixa llengua, que expressen una voluntat comuna i tenen un mateix sentiment del dret basat en el costum. Tot i que no es considerava federalista, propugnà una federació de Catalunya amb els altres pobles ibèrics sota un règim comú. Membre de la Lliga de Catalunya i, més tard, del Centre Nacional Català, fou un dels fundadors de la Lliga Regionalista. L’any 1907 fou elegit President de la Diputació de Barcelona i reelegit en el càrrec els anys 1909, 1911, 1913 i 1917.

Des d’aquesta instància, treballà perquè s’incloguessin les mancomunitats en el projecte legislatiu d’administració local. L’any 1913, es constituïa la Mancomunitat de Catalunya, de la qual fou el primer president, reelegit l’any 1917.

Com a president de la Diputació de Barcelona i de la Mancomunitat, realitzà una àmplia tasca de millora i modernització del país. Destaquen l’ampliació de la xarxa de carreteres i la de telèfons, la recuperació i restauració del Palau de la Generalitat, la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, la creació de la Biblioteca de Catalunya i la xarxa de biblioteques comarcals.

Activitat destacada

Exposició fotogràfica “La Festa de l’Escudella a través del temps”, VI Trobada d’Escudellers de Catalunya

21 i 22 d’octubre de 2017, a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol

Data d'actualització:  16.10.2017