• Imprimeix

Josep Puig i Cadafalch

150è aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch i centenari com a president de la Mancomunitat de Catalunya

Retrat de Josep Puig i Cadafalch. Ramon Casas (1906). Font: MNAC

Retrat de Josep Puig i Cadafalch. Ramon Casas (1906). Font: MNAC

Com a arquitecte, Puig i Cadafalch, deixeble de Lluís Domènech i Montaner, és considerat l’últim representant del Modernisme i el primer del Noucentisme. La seva obra arquitectònica es pot dividir en tres períodes: L’època rosa (Modernisme), en què pren com a símbol la casa pairal aristocràtica catalana (Casa Martí, Casa Macaya, Casa Amatller i Casa de les Punxes o Casa Terrades); L’època blanca (Racionalisme), que s’adapta als gustos de la nova elit burgesa, pràctica i ordenada (Casa Trinxet, Casa Muntades i Casa Company), i L’època groga (Monumentalisme), que correspon al període de l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, de la qual va ser el primer arquitecte.

Com a polític, Puig i Cadafalch va desenvolupar una destacada tasca en l’àmbit del catalanisme. El 1892 va participar en l’Assemblea de la Unió Catalanista a Manresa, el 1900 va participar en la constitució del Centre Nacional Català i el 1901 va ser cofundador de la Lliga Regionalista. Va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1901-1906), diputat a les Corts Espanyoles i diputat provincial i, a la mort de Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1924).

Com a president de la Mancomunitat de Catalunya va dur a terme un ambiciós pla d’escoles i institucions culturals, d’infraestructures viàries, telefòniques i elèctriques, i de millora dels models d’explotació agrària. Amb la dictadura de Primo de Rivera, Puig i Cadafalch va decidir marxar a França, el 1923, per continuar els seus estudis del romànic.

Destaquem

Seminari: Josep Puig i Cadafalch i la Mancomunitat

La Diputació de Barcelona organitza el seminari Josep Puig i Cadafalch i la Mancomunitat amb motiu del centenari de la seva presa de possessió de la presidècnia de la Mancomunitat de Catalunya, així com del cent-cinquantè aniversari del seu naixement. 

Data d'actualització:  03.01.2017

Informació relacionada