• Imprimeix

Josep Tarradellas i Joan

40 anys del retorn de l'exili del president Josep Tarradellas

Retorn del president Tarradellas

Retorn de l'exili del president Tarradellas. Font: Arxiu Aisa

El 23 d'octubre de 1977 Josep Tarradellas i Joan tornava a Barcelona després de 38 anys d’exili. Fundador i primer secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya, fou diputat en les Corts i en el Parlament, conseller de Governació i, durant la Guerra Civil, ocupà diverses conselleries fins al febrer de 1939 que marxa cap a França.

Després de la dimissió de Josep Irla i Bosch per motius de salut, Tarradellas va ser nomenat el 7 d’agost de 1954 a la ciutat de Mèxic president de la Generalitat a l'exili. Va renunciar a formar un govern perquè, segons les seves paraules, “el govern és per exercir-lo”, però va garantir la legalitat i la legitimitat de la Generalitat de Catalunya com a única institució d’autogovern catalana durant més de dues dècades. El seu retorn esdevingué una fita històrica que ha passat a formar part de la memòria col·lectiva del poble català, amb aquell memorable “Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí”.

Josep Tarradellas va ser nomenat president provisional de la Generalitat de Catalunya que va ser restituïda, després de dècades d’abolició. Ocupà el càrrec fins a maig de 1980, en què després de la celebració d’eleccions al Parlament i el nomenament de Jordi Pujol i Soley com a nou president, es retirà de la política.

El Govern commemora el 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas com a símbol de la voluntat dels catalans de decidir el seu futur.

Data d'actualització:  16.02.2017