• Imprimeix

L'aplicació 'Cobertura Mòbil' es consolida com a eina de millora del servei de telefonia mòbil al país amb més de 6.000 descàrregues i 5,5 milions de punts mesurats

El secretari per a la Governança de les TIC, Jordi Puigneró, fa balanç del primer any de posada en servei d’aquest projecte col·laboratiu i en presenta les noves funcionalitats en el marc del MWC 2016. Puigneró també ha presentat avui un conveni amb la City Protocol Society que permetrà que la Generalitat lideri la definició de l’estàndard mundial de ciutat connectada a Catalunya

23/02/2016 12:02
consolidacioapp

El secretari per a la Governança de les TIC, Jordi Puigneró, fa balanç del primer any de posada en servei d’aquest projecte col·laboratiu en el marc del MWC 2016.

Amb més de 5,5 milions de punts mesurats i 6.000 descàrregues, l’aplicació Cobertura Mòbil que la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de la ciutadania ara fa un any “ha assolit els objectius inicials pels quals es va crear i s’ha confirmat com un instrument al servei de ciutadania, administració i empreses per millorar la cobertura de telefonia mòbil a Catalunya”. Així ho ha explicat avui el secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Comunicació i la Informació, Jordi Puigneró, que ha fet balanç del primer any de posada en servei d’aquesta aplicació i n’ha presentat les noves funcionalitats en el marc de l’onzena edició del Mobile World Congress (MWC), que se celebra aquests dies a Fira de Barcelona Gran Via.
 
Precisament, el MWC de l’any passat va ser on es va presentar aquest projecte  participatiu emmarcat en l’estratègia SmartCAT del Govern català, que permet crear, amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils que es descarreguen l’aplicació, un mapa real de la cobertura de la xarxa de telefonia mòbil del país.
 
Segons ha explicat Jordi Puigneró, en aquest primer any de funcionament, “s’ha aconseguit mesurar la cobertura d’espais on fins ara no s’havia pogut arribar amb els recursos de què disposàvem, i s’ha obtingut una valuosa informació per poder prendre millors decisions per millorar la cobertura mòbil al nostre país”. Com a exemple d’això, el secretari Puigneró ha posat les 20 actuacions fetes per l’operadora Vodafone durant aquest any, repartides per tot el territori català, per millorar el servei de telefonia mòbil en punts que presentaven deficiències.
 
Tot i aquest balanç, “molt positiu”, el secretari per a la Governança de les TIC ha volgut recordar que “com més ciutadans participin en el projecte més acurada i precisa serà la fotografia de la cobertura de les xarxes de telefonia mòbil del país”, per la qual cosa ha animat la ciutadania a continuar col·laborant-hi.
 
L’acte d’avui també ha servit per presentar les noves funcionalitats de l’aplicació, que a més de mesurar la cobertura segons la companyia operadora, la tecnologia de connexió emprada i la ubicació, així com el nivell de senyal, permetrà fer mesures de la velocitat de connexió, entre d’altres. La nova versió de l’aplicació estarà disponible en els propers dies al mercat d’aplicacions Google Play, i les seves noves funcionalitats es podran consultar al web coberturamobil.gencat.cat, on també s’hi poden trobar els mapes de cobertura resultants de les mesures i tota la resta d’informació de l’aplicació i el projecte.
 
Cobertura Mòbil és un projecte que va més enllà d’una aplicació per mesurar la cobertura, ja que forma part de les actuacions de l’estratègia SmartCAT en la línia de l’smartcitizen, que empoderen el ciutadà com a sensor i alhora protagonista actiu en la millora de serveis de tot tipus, com ara la sanitat, la seguretat o la mobilitat.
 
La Generalitat, protagonista en la definició de l’estàndard mundial de smart city a Catalunya
 
També emmarcat en l’estratègia SmartCAT del Govern català, que ha de convertir Catalunya en una smart region de referència internacional, la Generalitat, a través de la Secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, ha signat un conveni de col·laboració amb la City Protocol Society per impulsar el lideratge de la definició de l’estàndard de smart city al país.
 
Segons ha explicat el secretari Jordi Puigneró en la presentació d’aquest conveni, també en el marc del MWC 2016, “Catalunya compta amb una estratègia smart per estendre el concepte de smart city a tot el país, i ara fa un pas més en aquest sentit, dotant-se d’un instrument per impulsar el desenvolupament de solucions innovadores i aplicar tecnologies digitals per a la sostenibilitat urbana”.
 
La City Protocol Society és una associació privada formada per governs i entitats públiques i empreses i institucions privades que s’ha erigit com a líder en la definició de l’estàndard de ciutat connectada. Amb aquest conveni, la Generalitat de Catalunya es posiciona com a líder en el capítol català d’aquesta institució i, per tant de la definició de l’estàndard mundial de ciutat i societat connectada a Catalunya.